Mediterranèu

D’AMICS E.. D’AMICS…

Un escrivan florentin del sègle XIIn, professor de retorica e gramatica a Bolonha, Boncompagno de Signa (1165-1240 ?), daissèt per los sieus contemporanèus e posteriors un libre ont son descriches los tipes d’amics qu’un pòt trapar e cossí regir segon la sieuna categoria. Val pas dire que lo libre, Amicitia, escrich en 1205, reflectís los divèrses tipes d’amistat que i pòt aver e, sustot, de quins amics cal ne fugir malgrat que dison d’èsser amics.

Segon Boncompagno es plan malaisit poder trapar de bons amics.

Amicitia comença d’un biais plan positiu, en tot afirmar que « l’amistat es un present divin que sonque se desvolopa plan entre bonas personas. Es la raitz de l’innocéncia, aquò que balha de jòia e qu’ajuda tostemps a trobar la patz. Mas sonque pòt èsser la sòrça de tot aquò bon se la persona tanben es bona ».

Pasmens, lo libre ven mai e mai pessimista en tot afirmar qu’es plan malaisit poder trapar de bons amics en aquela epòca, e pr’açò l’escrivan Boncompagno classifica los tipes d’amics en fins a 26 categorias e, d’aquelas, malgrat tot, sonque tres son las de vertadièr amic. La majoritat dels còps las categorias son confirmadas segon l’experiéncia de Boncompagno coma professor a Bolonha.

Divèrsas categorias d’amics

D’en primièr i a los amics poderoses que son aqueles qu’apertenon a la classa nauta. Un amic d’aquela categoria es totjorn contradictòri pr’amor de la siá classa sociala. E l’amic déu seguir tot çò ordenat per aquel amic. Mas son d’amics qu’an totjorn una frontièra e que totjorn an coma tòca emprisonar la volontat de l’autre, de categoria pus bassa. E l’amistat es totjorn malaisida.

Puèi i a l’amic vocal, dich aital pr’amor que sonque balha de paraulas a l’amic e sonque aquò. E las paraulas son plan bèlas, per produire de plaser a l’autre e pro. Segon l’autor, son d’amics que son parièrs a un can o un aucèl. Los amics de « l’ara e aciu » apertenon a una autra categoria, la d’aqueles que sonque son d’amics ara e aciu e pas puèi e aquiu.

Los amics condicionats son aqueles que sonque son d’amics jos cèrtas condicions ; se me balhas quicòm, ièu tanben, se me pas balhas res ieu tanpauc. E aquò es un autre biais de dire, segon l’autor, que l’amistat es basada en ajudar l’autre segon çò que se pòt ganhar, se que non, i a pas d’amistat.

L’amic imaginàri es aquel qu’òm a jamai vist mas qu’òm pensa que pòt ajudar. Mas es una amistat que, sovent, balha pas cap fruch. Puèi i a l’amic a l’ombra, que sonque balha d’ajuda se pòt ganhar quicòm. Son coma los leproses, qu’amagan la sieuna malautiá e cobdicia. E cal, benlèu, se n’aluenhar.

L’amic que fugís es aquel qu’es brave al començament mas qu’aprés s’amaga.

L’amic que fugís es aquel qu’es brave al començament mas qu’aprés s’amaga e ajuda pas jamai quora i a de problèmas grèus. Es un autre tipe d’amistat que val pas res, segon l’autor.  Los amics del bon temps, totun, son un autre tipe d’amics que sonque son amics quand i a bon temps. Serián coma aqueles abitants de Capua e Salerno que cridavan èsser tanben enemics dels germanics mas qu’après, quora arribava l’emperaire èran los primièrs que cridavan : Òsca l’Emperaire !

Per çò que toca a la categoria dels amics mercenàris, Boncompagno diguèt que balhan l’ostal a l’amic mas qu’esperan poder tanben recebre lo doble. Los amics cècs son aqueles qu’an coma amic una femna e que son cècs pr’amor de l’amor. Veson jamai la vertat e la siá fin es brica bona. Son d’amics joves que demòran d’esclaus d’una femna e que pòdon pas l’abandonar. Car las femnas son coma de sèrps, segon l’autor. Mas la coneissença pòt sauvar l’amic o encara se n’anar a una autra vila e tornar a començar.

Totas aquelas categorias an coma fin mostrar als òmes que l’amistat es pas totjorn vertadièra e que cal conéisser que, sovent, los amics son pas aquò. Per Boncompagno, trapar un bon amic es plan malaisit, car balhar d’amistat es un prètzfach que déu èsser nòble e vertadièr e pas totes los umans pòdon i arribar. Una afirmacion qu’encara uèi lo jorn òm pòt se demanar se non es aital.

La Redaccion