Mediterranèu

LA CROSADA DE TEDELIS (1398)

La flòta foguèt amassada en Eivissa.

La crosada de Tedelis (1398) foguèt la resulta d’una guèrra tre lo reialme europèu d’Aragon e lo reialme african de Tlemcen. Aquela annada, après lo sacatge de Torreblanca, raubada per de piratas de Tlemcen e qu’entraïnèt la pèrta de 108 presonièrs catalans, Martin, comte de Barcelona e rei d’Aragon ordonèt una ataca a Dellys, tanben coneguda a l’epòca coma Tedelis.

Per aquò poder far amassèt una flòta dirigida per Joan Gascó e una armada dirigida per Jaume de Pertusa. La flòta foguèt amassada en Eivissa amb 70 vaissèls e mai de 7.5000 òmes. Los catalans comencèron lo viatge marin en agost d’aquel an e arribèron lèu a Dellys (Tedelis). La vila foguèt sacada e auciguèron mai de 1.000 abitats de la meteissa.

E après vèrs Avinhon

Après aquò far la flòta catalana se n’anèt vèrs Avinhon per assajar de liurar lo papa Benedicte XIII , que patissiá un sètge del sieu enemic Geoffrey Boucicaut. Pasmens, la flòta poguèt pas dintrar al Ròse pr’amor del bas nivèl de l’aiga e sonque poguèron demanar una trèva de tres meses. Après, lo comte Martin demanèt cambiar los presonièrs catalans per 300 abitants de Tlemcen e capitèt. En 1399 ordonèt far la meteissa campanha, ara contra la vila africana de Bona.