Divèrses

DOS VOLCANS, CAUSA DEL COMENÇAMENT DE L’EDAT MEDIEVALA

Istoricament, a l’Edat Medievala i a divèrses factors que son causa dirècta del sieu començament. Un d’eles es la casuda de l’Empèri Roman e l’arribada de milièrs de refugiats barbars qu’an coma origina lo nòrd europèu en una crisi sociala e umanitària sens precedents. Mas ara la sciéncia a descobèrt que l’erupcion de dos volcans foguèt lo començament d’un cambi climatic que poiriá plan aver accelerat aquesta crisi.

Après las erupcions, Euròpa aviá cambiat tant que l’Edat Antica aviá laissat pas a l’Edat Medievala.Es una descobèrta estonanta que balha supòrt a de teorias scientificas que confirman que los grands cambiaments climatics qu’a patit l’umanitat an coma causa un cambiament en lo clima de la planeta. Aital o prepausan divèrses climatològs de las universitats de Kiel e Oslo. L’estudi, publicat al numeric Climatic Change, confirma que pendent los ans 536 e 540 doas erupcions volcanicas aurián fach baissar las temperaturas mondialas entre 1 e 3 gras. Aquò seriá provocat una granda crisi sociala e politica a l’Euròpa de l’Emperaire Justinian.

Tròp d’evidéncias o confirman

La còla qu’a realizat aqueste estudi a estudiat divèrsas cronicas contemporanèas, divèrses estudis arqueologics e tanben d’evidéncias fisicas basadas en de nòvas donadas del glaç de Groenlàndia e l’Antartida. Lo nívol d’aerosòl que cobriguèt l’estratosfèra entre 536 e 540 foguèt “l’erupcion mai granda que i a agut jamai dins l’emisfèri nòrd pendent los darrièrs 1.500 ans”.

La baissada de temperaturas provocada per aqueste nívol que cobriguèt la Mediterrànea “provoquèt divèrsas crisis socialas aital coma la primièra plaga pandemica que i aguèt en Euròpa e que comencèt l’an 541- çò diguèt Matthew Toohey, del Centre de Recèrca Oceanica de Kiel -. Foguèt, de segur, lo decenni mai fred dels darrièrs 2.000 ans e regions coma Escandinàvia patiguèron e plan aquestas baissas temperaturas. I aguèt fred e fam e comencèron a se mòure las nacions europèas”.

Aqueste estudi confirma que las erupcions volcanicas dels ans 536/540 aurián doncas provocat un grand impacte en las societats de l’epòca e lo començament de l’Edat Mejana. Mas ara cal determinar quins foguèron los volcans que o provoquèron. I an divèrses candidats en America del Nòrd, America Centrala o Indonesia mas cal aver mai de donadas per o poder precisar.