Divèrses

DIMENJADA CATARA A LA CERDANHA

Francesc Sangar.- Una dimenjada interessanta, pendent los jorns 8 e 9 de Julhet a la comarca catalana de la Cerdanha per remembrar lo passat medieval e la memòria istorica dels Catars, amb una quantitat importanta d’activitats.

Pendent lo matin de dissabte 8, al pòble d’Olopte, poiretz trobar una fièra de demostracion de mestièrs tradicionals e artesanals, acompanhada de danças e musicas tradicionalas pirenencas e ont destacam la representacion poetica sus divèrses eveniments istorics ligats amb los Bons Òmes que la poetessa Conxita Jiménez e José Luís Soler ofriràn al public assistent. Serà aprés plantat un laurièr coma simbòl de la libertat e la memòria dels Catars. Lo Grop Teatral de la Cerdanha interpretarà d‘scènas de la vida vidanta dels Bons Òmes e las Bonas Femnas.

Pendent la serada, al pòble d’All,  José Luis Soler presentarà lo sieu projècte d’Itinerari Cultural Europèu “Camins dels Catars”, l’investigador Eduard Berga ofrirà una conferéncia amb lo títol “Lo Catarisme al comtat de la Cerdanha” e dobrirem un debat amb eles e Jaume Cluet e Francesc Sangar, de l’AASOC.

Pendent la nuèch, a la glèisa romanica d’All, lo public assistent poirà gaudir del concèrt intitulat “Cants de Trobadors e Pelegrins. Los camins dels Catars, la musica e l’espiritualitat en l’epòca medievala”, cantat per la soprano Olga Miracle e acompanhada de Joan Codina e Daniel Buxeda, amb l’interpretacion de cançons medievalas, e tanben de tradicionalas catalanas e occitanas.

L’endeman, una passejada pels camins que devián segurament recórrer d’All a Olopte los Bons Òmes e las Bonas Femnas fa uèch sègles, amb d‘explicacions istoricas fòrça interessantas e la lectura de poesias ligadas al tèma. Doas grandas jornadas de cultura medievala!!!