Mediterranèu

DE CRESTIANS, DE JOSIEUS E D’ARABIS

Cam.- Podèm arribar afirmar qu’una de las caracteristicas principalas de las desparièras societats medievalas foguèt, solide, lor pluralitat lingüistica, culturala e atanben etnica. Los estats medievals que i aguèt al torn de la Mediterranèa benlèu o foguèron encara pus que d’autras societats europèas pus sententrionalas. Un fach tras que clar quora vesèm qualas chifras avián las diferentas populacions d’aquelas societats.

Amb los catalans, fòrça occitans desbarquèron a Balearas en 1229 per conquistar aquelas illas.

Cal doncas anar pas luenh per confirmar aquela pluralitat religiosa, etnica e lingüistica que segon la societat e l’epòca, maugrat lo vejaire actual que ne podèm aver uèi (fòrça mai centralizador, uniformizador e centralista pr’amor de la globalizacion) foguèt mai real encara que pendent l’epòca actuala. Al territòri catalan e aragonés, pendent lo sègle XIIIen se cre que i aguèt un milions d’abitants. D’aqueles mièg milions a Catalonha, 200.000 a Valéncia, 200.000 a Aragon e prèp de 50.000 a las Illas Balearas.

La societat foguèt, a mai, fòrça plurala. En Balearas la populacion venguèt majoritàriament catalana apuèi la conquista de las illas (venguts de l’Empordan, Rosselhon, Cerdanha e Conflent) e una tras qu’importanta minoritat d’occitans e italians que i desbarquèron amb l’armada del rei Jacme I en 1229 per i demorar per totjorn. En mai d’aquò, i aguèron pichonas comunautats d’aragoneses, navarreses e encara de portugueses.

Paucs arabis demorèron a l’illa apuèi sa conquista per d’armadas crestianas catalanas e la majoritat i demorèron coma d’esclaus. Los josieus, maugrat la conquista, ja èran una comunautat plan rica e culta en aquelas illas e aital contunharàn, sens de problèmas amb las autras comunautats pendent fòrça temps.

Una societat diferenta

La conquista catalana de Valéncia menèt a una populacion diferenta de la de Balearas. I participan de catalans e d’aragoneses mas la majoritat de la populacion demorarà pendent fòrça temps araba. Los aragoneses anaràn a l’interior e los catalans a la còsta. Los paisans d’ambedoas comunautats seràn d’arabis. Encara apuèi la revòlta araba d’al-Azrak en 1245 la majoritat de la populacion contunharà d’èsser araba e berbèr.

La comunautat josieva de Valéncia e Malhòrca demoraràn fòrça temps sens de problèmas.

Pendent la mòrt de Jacme I, a Valéncia i a d’aperaquí 30.000 crestians e 200.000 arabis e aquò qu’après la casuda de la capitala marcharàn d’aquesta pus de 50.000 arabis (e solament ne demorèron 15.000). Pendent de longas generacions los cristians seràn minoritat e doncas cal i èsser plan.

Totun, maugrat que l’arabi siá la lenga pus parlada e l’Islam la religion pus importanta, seràn pauc a cha pauc marginats. E i auràn divèrsas revòltas. D’un autre costat, la comunautat josieva, que fasiá de sègles que demorava en territòri valencian abans de l’arribada dels cristians, poguèt i contunhar sens gaire problèmas ( 25.000 solament a Catalonha e 10.000 a Valéncia).

A Catalonha, fin finala, i aguèt pauc arabis (d’esclaus) que podián comprar lor libertat. De catalans e una comunautat estrangièra tras qu’importanta: los occitans. Èran fugits d’Occitània pr’amor del catarisme e i arribèron per vendre e far de comèrci. Amb eles i avián de lombards, de genoveses e de pisans. Tot aquò mòstra de societats pluralas culturalament, religiosament e etnicament. Amb de lengas desparièras e de vejaires diferents. Res a veire amb la nòstra societat actuala pr’amor d’aquel malastrós procès nomentat globalizacion.