Mediterranèu

INAUGURACION DEL CENTRE JEAN DUVERNOY DE MONTALHON

Lo passat jorn 14 d’Agost Montalhon celebrèt un moment istoric per la memòria dels Catars amb l’inauguracion del Centre Istoric Jean Duvernoy. En aquela vila occitana de l’Arièja, d’assistents, arribats de tèrras valencianas, catalanas e occitanas, participèron de la fèsta d’inauguracion del Centre Istoric Jean Duvernoy de Montalhon.

Es ara una realitat lo sòmi del sieu cònsol Jean Clèrgue, de levar dins del sieu pòble un centre consacrat a l’istòria dels Bons Òmes que demorèron en Montalhon e a dos importants istorians d’aquel tèma, Jean Duvernoy e Emmanuel Le Roy Ladurie, que foguèron los cabecièrs en tot far conéisser l’aventura d’aqueles bons òmes e femnas que deguèron fugir de l’Inquisicion e s’exiliar dins de tèrras del sud dels Pirenèus, de l’anciana Corona d’Aragon, sustot a de Tèrras de Lhèida, de l’Ebre e dels Pòrts e lo Maestrat valencian.

L’inauguracion foguèt al ser, dins un ambient de granda emocion collectiva. Parlèron Jean Clèrgue, lo cònsol de Montalhon; los familials dels istorians Emmanuel Le Roy Ladurie e Jean Duvernoy; Jean-Jacques Michau, Senador del departament de l’Arièja; Kamal Chibli, vice-president del Conselh Regional d’Occitània qual participèt al nom de Carole Delga, la presidenta regionala occitana. Intervenguèt tanben l’”Associació Camins dels Càtars de Sant Mateu”, qui felicitèt Montalhon per onorar la memòria dels Bons Òmes amb la creacion del Centre Duvernoy, e per manifestar l’importància de valorizar lo legat cultural del Catarisme a ambedós costats dels Pirenèus e mai enlà, amb una vision d’Itinerari Cultural Europèu.

Los panèls del Centre, escriches en lenga francesa, catalana e occitana, explican lo considerable ròtle dels istorians en la difusion de l’existéncia del Catarisme, mejançant las transcripcions inquisitorialas en latin realizadas per l’Inquisicion als Bons Òmes, coma lo perfièch Guilhèm de Belibasta o lo pastor Pèire Maurin, depausadas en desparièrs archius istorics. Jean Duvernoy publiquèt l’an 1965 l’interessant “Les Registres de l’Inquisition”, consacrat a Jacques Fournier, ancian avesque de Pàmias (1318-1325) que perseguiguèt la darrièra comunautat de Bons Òmes occitans. Fòrça d’eles fugiguèron e s’exilièron a de tèrras catalanas, aragonesas e valencianas pendent lo primièr tèrç del sègle XIV.

Los trabalhs de Duvernoy foguèron fònt d’inspiracion del famós libre d’Emmanuel Le Roy Ladurie, “Montaillou, village occitan. De 1294 a 1324”. Tot un simbòl per qué lo musèu de Montalhon siá inaugurat per aportar lutz a de formas de vida, de cresenças, de sentiments, de penalitats e l’exili dels Catars occitans qu’estendèron la siá fe de l’amor crestian e lo valor de far lo Ben sens se demandar lo motiu, per fòrça tèrras de l’Euròpa medievala.

Felicitam Montalhon per l’inauguracion del Centre Istoric Jean Duvernoy e per avançar dins lo projècte comun de l’Itinerari Cultural Europèu dels Camins dels Catars.

Cronica de José Luís Soler

Fotografia de Jesús Montoliu e José Luís Soler